Min supernemme ”kongekage” med marcipan

Kagen er inspireret af den vidunderlige franske Helligtrekongerkage eller, som den hedder på fransk, Galettes Des Rois, men når man (som jeg) elsker marcipan, kan den sagtens spises hele året rundt og ikke mindst nytårsaften. Originalen laves med mandler, sukker og smør, men da jeg har det med at købe alt for meget marcipan i december, har jeg lavet min egen superenkle og hurtige udgave af kagen – og det bliver den altså ikke ringere af. Servér den enten helt friskbagt og smålun eller stuetempereret. Og hvis man VIRKELIG har en sød tand, kan den godt kombineres med en kugle god vaniljeis.

Kongekage med marcipan
(6 personer)
2 plader butterdej (fra frost)
200 g ren rå marcipan (Odense 60 %)
1-1½ æggehvide + lidt til at pensle med
50 g flormelis

Smuldr marcipanen i en røreskål, tilsæt æggehvide og flormelis, og pisk det grundigt sammen – gerne på røremaskine. Lad massen samle sig lidt i køleskabet.
Optø butterdejen, og rul dejpladerne ud til 2 cirkler.
Læg den ene plade på bagepapir på en bageplade.
Fordel marcipanfyldet på pladen, men lad de yderste 2 cm dej være. Pensl de yderste 2 cm med æggehvide.
Læg den anden dejplade over, og rul kanterne sammen. Tryk med en gaffel hele vejen rundt.
Rids et fint mønster med en skarp kniv. Pensl hele kagen med æggehvide, og bag den i en forvarmet ovn ved 180° i ca. 30 minutter. Lad den køle lidt, og nyd den med gode venner.

  6 comments for “Min supernemme ”kongekage” med marcipan

  1. Anne Grete jørgensen
    26/12/2017 at 13:58

    Er det ikke nemmere at lave mønster inden cirkel 2 lægges på. Eller bliver den så for skør.

    • Susanne
      26/12/2017 at 14:21

      Hej Anne Grete (som jeg kan se, du hedder, selv om du ikke signerer din kommentar ☹️),
      Ja, det er klart det nemmeste at lave mønsteret efter.
      God bagning.

  2. Dorrit F. Aagaard
    09/01/2024 at 09:28

    Hej Susanne !

    Tænkt mig at lave din Kongekage til Tronskiftet.
    Kan jeg lave den dagen før?
    Mvh Dorrit

    • Susanne
      09/01/2024 at 09:31

      Hej Dorrit,
      God idé! Det kan du godt, og så lige lune den lidt før servering.
      Dbh og god forneøjelse.
      Susanne

  3. Dorrit F. Aagaard
    09/01/2024 at 09:49

    Hej igen Susanne !

    Dejligt jeg kan lave den om lørdagen – og så lune den lidt om eftermiddagen ( evt med is til ) om søndagen.
    Måske jeg kan købe en lille “ fastelavnskrone “ og lægge ovenpå ved servering.

    Regner med det er 2 æggeblommer, der skal i dejen – æggehviderne til det øvrige.
    Mvh Dorrit

    • Susanne
      09/01/2024 at 10:20

      I den originale Gallettes des rois putter man en lille porcelænsfigur i kagen (pas på tænderne), ligesom vi putter mandlen i risalamanden, hvilket udløser en gave.
      God fornøjelse endnu en gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.