Strik og hækl dine julesmåkager

De hæklede og strikkede julesmåkager er sjove og dekorative – og så feder de med garanti ikke. De er hyggelige og hurtige at lave, og når du først har hæklet eller strikket en af dem, har du metoden i  fingrene. Hæng dem op, læg dem i en skål, eller brug dem som pynt på julegaverne. Og du kan bare bruge de garnrester, du har, når bare de har ”kagefarver”.

Du kan bruge al slags garn til kagerne, hæklenål ellerstrikkepinde skal bare passe til garnet, og kagerne får størrelse efter garnets tykkeles. Her er brugt bomuldsgarn, som passer til pinde/hæklenål nr. 4½-5.

IMG_4104

Strikkede klejner Slå 10 m op, og strik glat. Når der er strikket 10 p, deles arbejdet på midten, og der strikkes 6 p glat over de første 5 m. Bryd garnet, og strik 6 p glat over de øvrige 5 m. Sæt alle 10 m på samme p igen, og strik 9 p glat. Luk af, og bryd garnet. Hæft enderne, og vrid klejnen.

Strikket kringle Her skal du bruge strømpepinde eller en rundpind. Slå 6 m op, og strik dem hele tiden fra retten ligesom til en hestetømme, dvs. at hver gang en pind er strikket, skubbes m tilbage til højre side af p med garnet bagom arbejdet, så du får et strikket rør. Strik 20 cm, luk af, og form pølsen til en kringle. Sy enderne fast på kringlens bagside, og brodér evt. kommen på med mørkebrunt garn.

Hæklede vaniljekranse
Forkortelser: lm = luftmaske, fm = fastmaske, km = kædemaske. Hækl 18 lm, og luk dem til en ring med 1 km.
1. omg: hækl 2 lm (=1 fm), hækl 1 fm i 1. lm, * 2 fm i næste fm, 1 fm i hver af de næste 2 lm *, gentag fra * til * omg rundt, og slut med 1 km i omgangens 1. m.
2. omg: 2 fm i 1. m (bemærk, der hækles hele tiden kun i bageste lænke i forrige omgangs m), * 1 fm i hver af de næste 3 m, 2 fm i næste m *, gentag fra * til *, og hækl fm omg ud. Luk omg med 1 km i 1. m.
3. omg: hækl  en omg rundt uden udtagninger, og luk omg med 1 km i 1. m.
4. omg: 1 fm, * hækl 2 fm sm, 3 fm *, gentag fra * til * omg rundt, og luk med 1 km i 1. m.
5. omg: * 2 fm sm, 2 fm *, gentag fra * til * omg rundt, luk med 1 km i 1. m, og bryd garnet med en ende, der er lang nok til sy vaniljekransen sammen med i midten med lette kastesting. Hæft enderne usynligt indeni vaniljekransen. Hækl og strik så mange kager, du orker – de feder stadig ikke.

  2 comments for “Strik og hækl dine julesmåkager

 1. Annelise Andersen
  21/11/2016 at 07:26

  Hej. Får en ide til din side. Til den strikkede kringle ville jeg bruge min Strikkelise

  • Susanne
   23/11/2016 at 09:27

   Supergod idé med strikkelise, Annelise!
   Bedste hilsner
   Susanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.