Essaouira – en marokkansk perle

Den lille kystby Essaouira ligger ud til Atlanterhavet stik vest for Marrakech, og selv om der kun er 176 km, tager det 2½-3 timer at køre derud pga. de ret skrappe hastighedsbegrænsninger. Køreturen er dog hele vejen værd, for Essaouira byder på masser af frisk (og fugtig) havluft, et dovent tempo og selvfølgelig strand og oceaner af vand. Og så er Essaouira en kunstnerby med en del små gallerier.
Vi rejste med Marokko Eksperten, der skræddersyr din rejse, præcis om du ønsker.

Jeg kan ikke få nok af Marokko og Marrakech, som jeg besøger igen og igen, men roen og tempoet i Essaouira er virkelig ren balsam for sjælen efter 3 dage i kaos. Dragerne flokkes om os, da vi bliver sat af uden for byporten Bab Sbaa, og vores (allerede omfangsrige) bagage bliver lynhurtigt pakket i dragerens vogn, som vi følger til vores riad, Maison du Sud , hvor vi har 4 overnatninger. Riad’en, som ligger midt i medinaen, virker lidt mørk ved første øjekast, men det handler jo primært om at holde varmen ude, så det er vel ikke så underligt, og der er faktisk hyggeligt. Vi flytter ind i vores 2-værelses suite med højt til loftet, og da alt fra portieren til stuepigerne er søde og venlige, falder vi til med det samme. Ikke mindst tagterrassen er et hit.

IMG_2584xx IMG_2717x IMG_2664xx IMG_2660x IMG_2738x IMG_2725x IMG_2802x

Shopping
Essaouiras medina, altså den gamle bydel, er omkranset af en høj bymur, og det er bestemt inden for bymuren, det sker, medmindre det er stranden og al mulig vandsport, der trækker. Medinaen består stort set af 2 hovedgader med massevis af butikker og et netværk af små gader på tværs, som forbinder de 2 hovedstrøg.
Avenue Sidi Mohamed Ben Abdellah, hvor vi bor, er den mere turistede af dem, men priserne er alligevel yderst rimelig, så hvis du starter ferien med et par dage i Marrakech, så vent evt. med indkøbene til Essaouira. Den vigtigste gade, hvor marokkanerne selv handler både mad, tøj, indkøbskurve, sko m.m. strækker sig fra byporten Bab El Mezeh i medinaens ene ende til BabDoukala i den anden og skifter navn 4 gange undervejs. Her er varerne så fantastisk billige, at selv ikke jeg gider prutte om prisen – i hvert fald kun en lillesmule. Priserne er også nogenlunde faste de fleste steder, hvilket faktisk er dejligt afslappende. Vi køber safran og andre krydderier, skønne tørklæder til gaver, 2 ret store men meget smukke brødkurve osv. osv.
IMG_0376x IMG_2554x IMG_2610xx IMG_2609xx IMG_2571xx IMG_2650x

Havet, havnen og fiskene
Essaouira, som huser ca. 80.000 sjæle, strækker sig langs kysten med den gamle medina på en pynt og naturligt i midten, da det jo har været den oprindelige by. Syd for medinaen ligger den brede, hvide sandstrand – når det altså ikke lige er højvande, mens ret så barske klipper møder Atlanterhavet langs byens nordlige del. Atlanterhavet er overvældende, brusende, larmende, skummende – fantastisk! Jeg kunne sidde og glo på det fra solopgang til –nedgang, og heldigvis giver både fiskerihavnen og Bastion du Nord masser af mulighed for at sidde eller stå og tabe underkæben af benovelse over det voldsomme hav. Og havnen er en ægte fiskerihavn, hvor der bygges træbåde, og hvor der landes stort set alt fra små sardiner og havsnegle til hajer og kæmpestore rokker.
Alt er til salg, og aktiviteten høj og intens, og de store smukke havmåger slås med kattene, når der renses fisk. Øv, at man ikke har et køkken at tilberede al den skønne fisk i.
IMG_0378xx IMG_2736x

IMG_2742x IMG_2744xx

IMG_2811xx

Maden
Vi har glædet os til at guffe fisk måske ikke morgen, men i hvert fald middag og aften, og vi bliver bestemt ikke skuffede, for når jeg nu ikke råder over et køkken, er det bare at gå ned på en af de mange fiskerestauranter på havnen. Her peger vi på de sprælfriske fisk og skalddyr, vi vil have, og så bliver hele molevitten grillet, og serveret med lidt salat, lidt brød, citron og vand – og muuuligvis en øl eller et ”glas” vin, hvis de ikke har udsolgt. Men det er lidt tys tys og serveres kun i kamuflerende krus. Og den fiskemad er virkelig guf. Så friskt og så lækkert i al sin enkelthed. Love it! Der serveres naturligvis masser af frisk fisk mange steder i byen, men vores favorit-aftenrestaurant er ubetinget Loft, som ejes af skønne Omar, som er midt i tyverne, og som oprindeligt læste til tandlæge, men som hellere ville åbne en restaurant med mad af høj kvalitet. Menukortet er lille, vi prøvede vist det hele, og ALT smagte vidunderligt. Restauranten ligger i det, der oprindeligt var Omars families tæppebutik (hele familien er tæppehandlere inkl. Omars bror), og den er indrettet sjovt, kunstnerisk og meget personligt. Altså et must, når du et fyldt op med taginer og vil have noget en anelse mere raffineret. Skal det være lidt mere bistro-like og 3 retter for samme pris, er restaurant La Oune et godt og hyggeligt alternativ. På den lille restaurant La Decouverte også lige om hjørnet kan en tallerken med forskellige briouats (små ting i fillodejspakker) anbefales varmt. Alle steder er jo som de fleste alkoholfri, hvilket især er ærgerligt hos Omar, fordi hans mad er så delikat. Men pyt!

 

IMG_2635xx

Tip
Ønsker du dagligvarer af mere vestlig art, ligger der en Carrefour ca. 3 km syd for medinaen. En taxa for 2 koster 7 Dirham (ca. 5 kr.) hver vej.
Køber du de smukke blå tørklæder i traditionel berberstil, så vask dem separat og med gummihandsker på før brug. De smitter voldsomt af.
Caféerne i Essaouira er vanvittig billige, og flere steder får du både 2 kaffe og 2 små flasker vand for under 10 kr.

  2 comments for “Essaouira – en marokkansk perle

 1. Anita
  07/04/2015 at 16:34

  Jeg gad godt komme afsted med det samme! Tak for beskrivelse og gode råd.

  • Susanne
   08/04/2015 at 06:03

   Hej Anita,
   Ja bare afsted med dig – der er så dejligt!
   Bedste hilsner
   Susanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.