Her kommer kramlingerne

Kramlingerne er de fire gode venner Rosa, Rita, Bruno og Blegfis, men du kan jo strikke så mange du lyster og kalde dem, hvad du vil. De er mit bud på en blød, fjollet krammeperson, som kan være både en pige og en dreng og alt det midt imellem. Jeg har brugt et garn, som er både blødt og halvt økologisk, og som kan vaskes, for kramlingerne kan sagtens krammes af helt små børn, som jo har det med at sutte på alt. Til hudfarve har jeg valgt en sart rose, en beige og en lys brun.  

Det skal du bruge: 1 ngl (50 g) eller en stor rest Fino Organic Cotton + Merinould fra Onion Knit i hudfarven plus en rest i hver af stribefarverne og til håret. Lidt mørkebrunt, mørkegråt eller mørkeblåt til øjne.
Alternativt kan du bruge Økologisk Sommeruld fra CaMaRose

Strømpepinde og evt. ærmerundpind 40 cm nr. 3. Brug evt. AddiCraSyTrio til armene, men det er ikke nødvendigt.
Fyld: Bamsefyld/ fyldevat.

Mål:
Højde: ca. 30 cm
Overvidde: ca. 35 cm.

Strikkefasthed: 26 m & 38 p = 10 cm. Strikkefastheden skal passe for at få det rigtige resultat, så måske skal du bruge tyndere eller tykkere pinde – det er vigtigt, at der ikke strikkes for løst. Tip: Vælger du et tyndere garn, bliver kramlingen mindre.

Arme (2 stk.): slå 16 m op med hudfarven på strømpep eller AddiCraSyTrio, og strik 1 omg r. Strik på næste p hver m forfra og bagfra (= 32 m). Strik 12 omg lige op, bryd garnet, og lad arbejdet hvile.
Ben (2 stk.): (Benene strikkes frem og tilbage af hensyn til fyldningen til sidst) Slå 19 m op med hudfarven, og strik 1 p vr. Strik på næste p hver m forfra og bagfra (= 38 m). Strik i alt 12 p glat frem og tilbage. Bryd garnet, og lad arbejdet hvile.

Hele kramlingen: Sæt 1. stribefarve til midt på det ene ben, strik p ud, slå 8 m op, strik alle m over det andet ben, slå 8 m op, og strik til omgs. begyndelse. Sæt en sidemarkør i modsatte side. Fortsæt rundt over alle 92 m i striber på enten 2, 4 eller 6 p i hver farve, til der i alt er strikket 30 p striber, men luk på sidste omg af for 2 m på hver side af sidemarkeringerne (4 m i alt under hver arm).
Sæt den ene arm til over de aflukkede m, og strik videre rundt, idet der tages ind som til raglan på hver 2. omg således: * 1 r, 2 r sm, r til der er 3 ærme-m tilbage, 2 r dr sm, 2 r, 2 r sm, r til der er 3 krops-m tilbage, 2 r dr sm, 1 r *, gentag fra * til *.
Tag ind på denne måde, til der igen er 92 m, og strik på næste omg de 2 midterste ærme-m sammen (= 90 m i alt). Strik 6 omg striber over sidste indtagning (strik 1 stribe færdig). Skift til hudfarven og strik lige op, til der i alt er strikket 34 omg fra sidste raglanindtagning.
Strik hen til de 2 midterste m på ærmet, og tag derefter ind til hovedrunding således:
1.indtagningsomg: * 2 r dr sm, 13 r *, gentag fra * til * omg rundt.
Strik 2 omg uden indtagninger.
2.indtagningsp: * 2 r dr sm, 12 r *, gentag fra * til * omg rundt.Strik 1 omg uden indtagninger.
3.indtagningsp: * 2 r dr sm, 11 r *, gentag fra * til * omg rundt.
Gentag indtagningerne på hver 2. omg, idet der for hver indtagningsp bliver 1 m mindre imellem indtagningerne, til der i alt er 12 m tilbage. Bryd garnet, og træk det igennem m.

Montering: Sy benene sammen i bunden – vent med indersømmen. Hæft ender og sy evt. uregelmæssigheder sammen under armene, så der ikke er huller. Sy øjnene midt på forsiden med et par fladsting, ca. 5 cm fra øverste stribe og med ca. 3 cm imellem. Rosa lukkede øjne er 2 sting, der danner et V.

Stop fyldet i lidt ad gangen – jo mindre totter, jo mere jævn bliver fyldningen. Begynd med armene. Vent med at fylde kramlingen helt, til håret er syet på.

Hår:

Håret på Bruno og Blegfis er ganske enkelt en pompon med en diameter på 4-5 cm (brug en pompon-maker eller 2 stykker pap). Brug gerne uldgarn, og damp pomponen over elkedlens tud, så den samler sig.

Ritas fletning: Brug f.eks. en bog med en omkreds på ca. 20 cm, og vikl 50-60 gange rundt. Træk forsigtigt håret af bogen, og stik håret sammen på midten til en midterskilning i hånden eller på symaskine. Klip først enderne op nu. Flet en fletning på hver side af skilningen, og vikl lidt garn omkring enderne. Klip spidserne lige af på hver fletning.


Rosas pagehår: Laves som Ritas men så håret bliver 14 cm langt fra spids til spids. Sy håret sammen i midterskilning som til Rita.
Sy den valgte hårpragt på din kramling på toppen af hovedet. Klip Rosas pagehår til, og klip pandehår – se foto.
Sy benenes indersøm, og stop kramlingen færdig med fyld i krop og ben, så den er blød og rund i formen. Sy åbningen sammen, og kram.

  2 comments for “Her kommer kramlingerne

 1. Edith Mølgaard
  02/07/2024 at 10:05

  Kære Susanne
  Hvor er de bare krammelige😍
  Skal prøves til mit barnebarn.
  Måske også gode til ældre og demente🤗
  Kh Edith

  • Susanne
   02/07/2024 at 10:54

   Kære Edith,
   Ja, det har du ret i. Selv om min mor absolut ikke var dement, så var hun ret glad for tøjdyr, som jeg købte med hjem til hende fra forskellige lande.
   Kh og god sommer til vi ses
   Susanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.