Strik en fin lille frakke

Den lille fine frakke er strikket i den blødeste merinould, som med garanti ikke kradser, men du kan også bruge Drops Paris, som er ren bomuld. Strikkeopskriften er i str. 3 eller 4 år.

IMG_7929 XX

STRIKKET FRAKKE
Strikkeopskriften er til str. 3 – 4 år

DET SKAL DU BRUGE: 8 – 9 ngl Drops Big Merino fra Garnstudio a 50 g i bundfarven (lyslillameleret, nr. 09) og 1 ngl eller 1 rest i kontrastfarven til kravekant (koksgrå, nr. 03), pinde nr. 5½ og 4 knapper.

MÅL:
Overvidde: 70 – 75 cm.
Hel længde: 50 – 53 cm.

STRIKKEFASTHED: 17 m & 22 p = 10 cm. Strikkefastheden skal passe for at få det rigtige resultat. Så strikker du for løst, må du prøve med tyndere pinde, og strikker du for fast, må du prøve med tykkere pinde.

PERLESTRIK:
1. p (vr-siden): 1 vr, *1 r, 1 vr *, gentag fra * til *, og slut med 1 vr.
2. p: 1 vr, vr over r, r over vr, og slut med 1 vr.

Opskriften er beskrevet, så du strikker for- og bagstykker for sig, men du kan sagtens strikke den i et stykke på rundp, så skal du bare lægge m-antallet fra for- og bagstykker sammen, og sætte en mærketråd i hver side, hvor der ville have været sidesøm.

BAGSTYKKET: Slå 75-79 m op, og strik 8 p perlestrikning. Fortsæt derefter i glat, idet der tages 1 m ind i hver side på 14. og hver efterfølgende 10. p således: 10 r, 2 r dr sm, r til de sidste 12 m, 2 r sm, 10 r. tag ind til der er 61-65 m igen.
Resten af arbejdet strikkes i perlestrik. Strik 5 p lige op, og luk derefter af til ærmegab i hver side for 3 m 1 gang. Tag derefter 1 m ind i hver side på hver 2. p 1 gang og på hver 4. p 2 gange.
Fortsæt lige op til hele arbejdet måler 50-53 cm. Luk nu af til skulder i hver side for 6-7 m 2 gange, og sæt de resterende 25 m på 1 hjælpep til hals.

VENSTRE FORSTYKKE: Slå 40-42 m op, og strik 8 p perlestrikning, MEN den sidste m mod forkanten strikkes vr på alle p, og den første m mod forkanten tages løst af på alle p for at få en pæn kant.
Fortsæt i glat, men de yderste 6 m mod forkanten strikkes i perlestrik. Tag ind i siden som på bagstykket, til der er 33-35 m igen.
Fortsæt i perlestrik, og luk af, og tag ind til ærmegab i siden som på bagstykket. Strik lige op til hele arbejdet måler 43-47 cm. Nu sættes de yderste 10 m mod forkanten på 1 hjælpep til hals. Sæt yderligere 2 m over på hjælpep, og tag derefter 1 m ind mod forkanten på hver 2. p 3 gange (indenfor 1 kantm).
Strik lige op, til forstykket måler det samme som bagstykket, og luk af til skulder på samme måde.

HØJRE FORSTYKKE: Strikkes som venstre, men med 4 knaphuller, det første efter 3 sideindtagninger og 2-8 p, de øvrige på hver 20. p. Et knaphul strikkes således (på retsiden): 1 r løs af, 1 m perle, luk 2 m forholdsvis fast af, 2 m perle, r p ud. På næste p, slås 2 m op over de aflukkede m.

ÆRMER: Slå 35-39 m op, og strik 8 p perlestrik. Fortsæt i glat, og tag 1 m ud i hver side på hver 8.p, til der er 49-53 m. strik lige op, til hele ærmet måler 27-29 cm. Luk nu af til ærmekuppel i hver side for 3 m 1 gang og 2 m 1 gang. Tag derefter 1 m ind i hver side (indenfor 1 kantm) på hver 2. p 5 gange, luk derefter 2 m af i begyndelsen af hver p 4 gange i alt (2 i hver side) og luk 3 m af 1 gang i hver side. Luk de resterende m af på en gang, og sæt 1 mærketråd på midten.

MONTERING: Sy skuldersømmene sammen, og sy sidesømmene sammen. Strik 61 m op rundt i halsen (m på hjælpep iberegnet), og strik ca. 6 cm i perlestrik med kantm som langs forkanterne. Den sidste p skal være på kravens vrangside i forhold til, når kraven foldes ud på frakkens retside. Skift til koksgråt garn og strik 4 p retstrik (stadig med sidste m vr og første m løs af). Luk elastisk af i ret.
Sy ærmerne sammen, og sy dem i frakken. Pres evt. arbejdet forsigtigt fra vrangen, gerne under et viskestykke. Sy knapperne i.