Jeg elsker at bage brød og boller og indrømmer blankt, at jeg har forsøgt mig med mange angreb på surdej. De første 3-5 bagninger giver altid perfekt brød, men så begynder det at knibe med min tålmodighed mht. at passe sådan en dej-baby. Og så fandt jeg nogle gamle opskrifter med en form for snydesurdej med kærnemælk, som blot skal røres sammen dagen før. Det er ikke surdejsbrød, men det er derhenad og smager forrygende, og du kan sagtens putte dem i fryseren og gi’ dem et skud i ovnen før gæsterne kommer.
Opskriften her giver enten 3 baguetter eller 2 baguetter og et lille rundt brød.
Tre små brød eller baguetter
Dag 1:
”Surdej”:
15 g gær
2 dl kærnemælk
100 g grahamsmel
Dag 2:
Brøddej:
Surdejen fra dagen før
2 dl vand
200 g durummel
2 tsk. salt
300 g Manitobamel eller andet mel med højt proteinindhold
Endvidere:
Røremaskine
Bagesten eller –stål
Hævekurve
Rismel til kurvene (så dejen ikke hænger i), fås bl.a. hos Helsebixen https://www.helsebixen.dk/shop/
Dag 1: Rør surdejen sammen i et pænt stort syltetøjsglas (den hæver meget), og lad en stå let tildækket i ca. et døgn. Dejen hæver voldsomt op i starten og falder så lidt til ro efterhånden.
Dag 2: Rør surdejen med vand, durummel, salt og ca. 90 % af Manitobamelet. Kør dejen på røremaskine for fuld hammer i 12-13 minutter, og tilsæt evt. det sidste mel om nødvendigt.
Lad dejen hæve til det dobbelte i ca. 1-1 ½ time.
Læg en bagesten eller et bagestål i bunden af ovnen, tænd ovnen på 250°, og lad det hele varme op i ca. 1 time.
Drys imens hævekurvene med mel (gerne rismel), og form 3 brød – baguetter eller runde brød, mens du strækker dejen godt, og folder den et par gange. Læg brødene i hævekurvene med sammenføjningerne opad. Lad dem efterhæve, til ovnen er gloende varm.
Skru ned til 225°, skub brødene ind i på bagepapir på bagesten eller –stål, og bag baguetter i ca. 15 minutter og runde brød i ca. 20 minutter – brødene skal lyde hult, når du banker på dem.
Lad de bagte brød afkøle på en rist, og nyd dem.