Rødbeder er en fantastisk rodfrugt – faktisk den eneste, jeg virkelig er vild med. De her rødbeder får jeg hvert år, når vi holder sommerferie på ”vores” græske ø Tilos. Der er masser af hvidløg i, men det kan selvfølgelig beherskes. Men hvorfor? I Grækenland får vi rødbederne som en forret, men herhjemme spiser jeg dem også gerne til gris, kylling og lam.
Psst! Jeg indrømmer, jeg tager gummihandsker på, når jeg roder med rødbeder – jeg gider ikke have bordeaux hænder!
Græske rødbeder
(3-4 personer/forret eller tilbehør)
¾ kg rødbeder
3-4 spsk. ekstra jomfru olivenolie
2-3 spsk. solbæreddike, skovbæreddike eller balsamico
salt og kværnet peber
2-3 friske hvidløgsfed, pressede eller finthakkede
bredbladet persille, frisk oregano eller basilikum
Skrub rødbederne med en hård børste, og fjern det værste skæg. Kom dem i en gryde, og dæk dem med koldt vand. Kog dem op, kom salt ved, og lad dem koge i 30-40 minutter alt efter størrelse. De skal være møre, men gerne lidt al dente. Lad dem dryppe af i et dørslag. Skær enderne af, og smut/gnid skindet af. Skær dem i skiver på ca. ¾ cm, og kom dem i et fad.
Pisk olie og eddike sammen, og smag om balancen er tilpas (eddiker er forskellige i surhed). Dressingen skal have syre, men ikke være sur. Smag til med salt og kværnet peber. Pres/hak hvidløgsfeddene, og pisk dem i dressingen. Hæld dressingen over de stadig lune rødbeder, og lad dem køle helt af.
Drys med hakket persille, oregano eller basilikum lige før servering, så det stadig er frisk grønt og ikke rødbedefarvet.
Kære Susanne jeg elsker også rødbeder min enkelte salat er saftig og ikke svær at tygge for en gammel kone med lidt løse tænder. 1 rødbed koges 30 minutter skylles med koldt vand og rives på råkostjernets fineste tænder blandes med 4 Ingermarie æbler som jeg river samtidig med. Kan man godt lide peberrod så riv lidt med .
Kære Helle,
Tak for din opskrift – jeg kan ikke få rødbede-idéer nok. Det er en skøn rodfrugt. Så nu er din opskrift hermed givet videre.
De bedste hilsner
Susanne