Verdens bedste kransekager

Jeg elsker alt med (god) marcipan og fatter ikke, hvorfor kransekage mest skal nydes til nytår – det holder HELE året. Opskriften stammer fra den sindssygt dygtige konditor Rikke Gryberg, som desværre ikke er så hypet som en anden dansk konditordame. Jeg har tilpasset sukkermængden en smule, så den passer bedre til sukkerbehovet her i huset, og jeg bager dem (også) hvert nytår. Den revne citronskal gi’r kransekagerne en dejlig friskhed – og tro mig: Det ER verdens bedste kransekager!

IMG_2211x

Kransekager med citronskal og chokolade
(30-32 stk.)

50 g smuttede mandler, blendet til mandelmel ELLER 50 g færdig mandelmel (f.eks. fra Dr. Oetker)
400 g ren rå marcipan (f.eks. Odense 63 % mandler)
200 g rørsukker
100 g æggehvide finrevet skal af 2 økocitroner
ca. 100 g god mørk chokolade

Rist mandelmelet igennem på en tør pande ved svag varme. Blend det med marcipan, sukker og citronskal, eller rør det godt sammen på røremaskine, hvilket jeg foretrækker. Tilsæt æggehviden lidt efter lidt, så massen samles.
Pak massen ind i film, og sæt den på køl eller frys i en times tid.
Forvarm ovnen til 230 g°.
Tril kransekagemassen til en lang pølse (eller 2 kortere), og skær i alt 30-32 stykker. Tril hvert stykke til en kugle, og sæt dem på bagepapir på en bageplade. Giv dem et let klem med fugtige fingre, så de får ”hattefacon”.
Sæt kagerne i ovnen (se Tip), skru ned til 200°, og bag dem i 10-12 minutter, til de er gyldne i kanten. De skal være let bløde, men alligevel bagt.
Afkøl dem helt på bagepapiret på en rist.
Smelt chokoladen over vandbad. Dyp hurtigt hver kransekage i den smeltede chokolade, og læg dem på siden på rent bage- eller pergamentpapir, til chokoladen er helt størknet.
Opbevar kransekagerne på køl eller frost, indtil de skal guffes.

Tip: Brug gerne 2 bageplader oven på hinanden, når du bager kransekager, så de ikke bliver brændt i bunden.

  2 comments for “Verdens bedste kransekager

  1. Lis
    27/03/2016 at 15:07

    Jeg elsker også kransekage.
    Din opskrift skal bestemt afprøves.

    Hilsen Lis

    • Susanne
      28/03/2016 at 09:16

      Pas på – du bliver afhængig.
      God fornøjelse
      Susanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.